Billedkunstneren Alfred Vaagsvold fra Lista har lang erfaring med samarbeidsprosjekter, ikke minst i Kina. (Foto vennlig utlånt fra: Bill Wei / Kjerringøy Land Art Biennale)

Årets festivalkunstner

Lag kunst med Alfred Vaagsvold i sommer.

– ’Jeg er litt gal, og det er min normaltilstand’, sa kunstneren Marc Chagall. Det er noe mange av oss kunstnere kan kjenne oss igjen i. Vi blir ofte definert som litt annerledes, sier Alfred Vaagsvold fra Lista. Han har jobbet med billedkunst siden 1970-tallet, driver Galleri Lista Fyr og er årets kunstner på Areopagos sin sommerfestival (tidligere kalt sommerstevne).

Rå kunst

– Jeg har alltid interessert meg for den kunsten som faller utenfor det vanlige kunstbildet, forteller han videre i dette videointervjuet om såkalt «rå kunst» (art brut).  Her får du både nye innblikk i kunsthistorien og se litt av Vaagsvolds eget arbeid – blant annet i Kina. (Artikkelen fortsetter under videoen.)

Veiviser for ny kunst

Programkoordinator Tone Leksbø Walgermo, er veldig fornøyd med at Alfred Vaagsvold har sagt ja til å være årets stevnekunstner.
– Ikke minst fordi han har jobbet veldig mye med kunstformidling og samarbeid med andre kunstnere, sier hun.

Dette skjer ofte på hans eget galleri, Galleri Lista fyr, som er anerkjent både i Norge og utenlands. Vaagsvold mener at Lista egner seg som møteplass for internasjonal kunst, og ser på fyrtårnet som veiviser for ny kunst. 

Nært forhold til Kina

Alfred Vaagsvold har også et nært forhold til det kinesiske kunst- og kultursenteret TCG Nordica i Kunming. Dette senteret samarbeider Areopagos tett med, blant annet gjennom økonomisk støtte, volontører og annen utveksling. Han har hatt tre kunstneropphold der, altså vært såkålt artist in residence. Siste gang var i 2014, da han stod for prosjektet Music and Image Art Project sammen med pianisten Rune Alver og kinesiske kunstnere. 

Hvorfor Areopagos har festivalkunstnere

Areopagos har i mange år engasjert kunstnere til det som i 2016 har fått navnet sommerfestival, og som tidligere har blitt kalt sommerstevner.

– Det vakre, det sanne og det gode har vært viktige kategorier for mennesket siden antikken. Areopagos har vært opptatt av kunst og estetikk siden organisasjonen ble grunnlagt som Buddhistmisjonen av Karl Ludvig Reichelt, for snart hundre år siden. Det har preget engasjementet og arbeidet både i Asia og i Skandinavia fram til i dag. Kreativitet og «det vakre» i vid forstand preger også sommerfestivalene våre, ved at vi alltid engasjerer en eller flere kunstnere, sier Leksbø Walgermo.

Kunstnerne bidrar med utstillinger, kunstverksteder for deltakerne, utsmykning til gudstjenesten og på andre måter. Forrige gang var Hilmar Fredriksen og Anne Rolfsen stevnekunstnere. Se glimt fra sommerstevnet 2014 her.

 

 

 

 

 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom