Peter Halldorf er en svensk forfatter, pastor, redaktør og retreat-leder. (Foto: Wikimedia Commons/David Castor

Peter Halldorf til sommerfestivalen

Holder hovedforedrag på Norefjell.

 

Peter Halldorf kommer til Areopagos sin sommerfestival på Norefjell i juli 2016. Han skal holde et av hovedforedragene på festivalen (lørdag 2. juli klokken 10-12) og deltar i fellessamtalen «Under treet» etterpå. 

«Derfor sørger jorden»

Tittelen på foredraget er Därför sörjer jorden och himlen svartnar därovanför – om en en kontemplatiiv livshållning och vår solidaritet med skapelsen.

– Ofte settes stille kontemplasjon opp mot vern av skaperverket som om de var alternativer, eller motsetninger. Det er svært overflatisk tenkt, men ganske utbredt. Derfor ser jeg virkelig fram til å høre hva Halldorf har å si om hva det betyr å ha en kontemplativ livsholdning for vår solidaritet med skapelsen. Allerede tittelen «Därför sörjer jorden och himlen svartnar därovanför» lover mye, sier Tore Laugerud, som leder Areopagos sitt arbeid i Norge.

Økumenisk 

Laugerud mener at det er flere grunner til at Peter Halldorf er en av de viktigste stemmene innenfor den kontemplative spiritualitetstradisjonen i Skandinavia i dag: Han har et omfattende forfatterskap, han er tilknyttet en økumenisk kommunitet rundt et levende spiritualitetssenter – Nya Slottet – og ikke minst har han gått en lang vei selv, som har ført til visdom og innsikt. I tillegg har han en levende og stringent muntlig formidling.

Fornyelsesimpuls fra den koptiske kirken og ørkenen

– Halldorfs fornyelsesimpuls kommer i utgangspunktet fra den koptiske kirken i Egypt, og fra ørkentradisjonen. Noe av Halldorfs særpreg er at han holder seg til disse kildene og øser og øser fra dem, stadig dypere. Halldorf mener at her er det nok å utforske for et helt menneskeliv, og han oppdager stadig nye stemmer og  nye temaer, sier Laugerud. Han mener at Halldorf har en særlig plass og betydning innenfor den kontemplative spiritualitetsbevegelsen ved at han kommer ut av lavkirkelig, evangelisk og karismatisk tradisjon. Han forener det beste i disse tradisjonene med den store kristne tradisjonen, med tyngdepunkt i østkirken.

Her kan du høre Peter Halldorf fortelle om ørkenfedrene på UL 2015, en ungdomsfestival i Stavanger arrangert av Norsk Luthersk Misjonssamband. (Artikkelen fortsetter under videoen.)

Solidaritet med skapelsen

– Noe av det jeg setter mest pris på, er hans evne til å konsentrere seg og gå i dybden av de temaene han tar opp: røtter, Åndens gjerning, liturgien, hellig tid, Jesus-etterfølgelse og fellesskap – og nå: solidaritet med skapelsen. Han har også tatt opp et tema som har betydd mye for meg personlig – og som er svært relevant for Areopagos – nemlig: misjon og kontemplasjon.

Flere spennende stemmer på festivalen

Til Norefjell kommer også broder Stephen fra Taizé, festivalkunstner Alfred Vaagsvold og flere andre interessante foredrags- og verkstedholdere. 
Les mer om sommerfestivalen her

 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom