Karl Ludvig Reichelt med besøkende munker i pilegrimshallen i Ching Fong Shan i Nanjing. (Illustrasjonsfoto: Areopagos arkiv)

Årsrapport 2018: Se, det gamle blir nytt!

I sin samtid hadde Areopagos sin grunnlegger noen få venner og støttespillere, de fleste så på ham som en raritet. Men arven etter ham har aldri vært viktigere enn nå. 

Er du litt tilårskommen, som meg, så har du sikkert opplevd det forunderlige at det som engang var mote kommer tilbake. Plutselig står det et ungt menneske foran deg i slengbukser og platåsko. Det du aldri i evigheten trodde skulle bli hipt igjen er igjen det hotteste, og egentlig er det faktisk litt kult.

Kunstnere som fikk skråblikk i sin egen tid

Det er ikke bare kulturuttrykk som er del av en retrotrend som får en ny blomstringstid etter sin egen tid. Noen kunstverk eller kunstnere oppnådde bare marginal eller ingen anerkjennelse i sin samtid. Vincent van Gogh og Claude Monet er to eksempler på kunstnere som stort sett fikk skråblikk i sin egen tid, men som i dag er globalt anerkjent som genier. 

Fra kirkehistorien kan vi peke på Johann Sebastian Bach. I sin samtid var han kjent som en dyktig organist som insisterte på å skrive musikk til gudstjenestene i sin egen merkelige stil. I dag vil mange si at han er den største. Hans verk har en iboende kvalitet som det er umulig å holde skjult. Det trenger seg gjennom i kraft av verkets egne egenskaper.

Rariteten Karl Ludvig Reichelt 

For meg er det sånn med Karl Ludvig Reichelt i kirke- og misjonshistorien. I sin samtid hadde Areopagos sin grunnlegger noen få venner og støttespillere. Det brede lag av aktive kristne så derimot på ham som en raritet. Hva skulle han nå med å finne spor av den treenige Gud hos buddhistene og inkludere elementer fra deres ritualer i sin egen trospraksis? Reichelt ble pent bedt om å starte sin egen misjonsforening. Da stiftet han Den nordiske kristne buddhistmisjon, som i dag er Areopagos.

I 2022 feirer dette arbeidet sitt 100-årsjubileum. Da skal vi ikke prøve å pynte på Reichelt og kle ham opp i slengbukser og platåsko. Reichelt skal få stå på egne ben og i egne sandaler. Mange vil i dag hevde at han var et barn av sin egen tid og ikke i alt behandlet sine kinesiske følgere med likeverdighet og respekt. Det er det helt sikkert noe i. Andre vil fortsatt hevde at Reichelt er for radikal. 

Gud er større enn mine forestillinger

Det som står fast er at kjernen i Reichelts teologi og livsverk aldri har vært viktigere enn nå. I en globalisert og mangfoldig verden handler det ikke primært om å dytte den forestilling jeg har om Gud på andre mennesker. Det handler om å få øye på at Gud er større enn mine forestillinger, om å lytte til, samtale og vandre med den andre, slik at troen og trosfellesskapet utvides, fornyes og fordypes.

Det er dette Areopagos forsøker å få til å vår tid. I denne årsrapporten kan du lese om noen utvalgte aktiviteter i Norge, Hongkong, Kina og Danmark. Jeg vil oppfordre deg til å bli med på denne vandringen. Som alle ikke-statlige organisasjoner trenger vi støtte. Hvorfor ikke bli medlem? Eller kanskje fast giver? Eller kanskje du har tid og kompetanse du ønsker å bruke i våre rammer. Bli med en vital 97-åring på vandring!

Med hjertelig hilsen

Raag Rolfsen, direktør i Areopagos

Tao Fong Shan er Areopagos sin viktigste identitetsmarkør. 

Areopagos samarbeider om hvilested for dødfødte i Hongkong.

Areopagos er engageret i et udviklingsprojekt, som hjælper fattige tebønder med at danne en andelsforening og få bedre levevilkår

 TCG NORDICA: Norsk kunstner inviterte publikum til å skape kunst med ham i Kunming

Kunst- og kultursenteret som setter fokus på menneskeverd er på veg inn i splitter nye lokaler på en annen kant av byen. 

Rekordmange dagsentre ble med på kurs. 

Populære foredrag, vakkert vær og fornøyde deltakere i alle aldre. 

Areopagos har fått sin egen podkast om bøker, religion og kultur. 

Areopagos satte helbredelse på dagsorden høsten 2018. 

Dødskafé og labyrint var nye tilbud på alternativmessen på Lillestrøm i 2018.

Flere spennende nye utgivelser og bok-bidrag har kommet fra Areopagos-miljøet dette året. 

Man kan møde Gud overalt. Blandt andet i skoven. Derfor holder I Mesterens Lys Skovkirke i Vejle

I 2018 startede vi en helt ny slags gudstjeneste i København under navnet #aabenhimmel

Arbejdet blomstrer, og i 2018 fik Den Lyttende Kirke en anonym gave, som betød, at den daglige leder er sikret frem til 2020

Areopagos samarbejder med Københavns Pilgrimsfællesskab, som arrangerer pilgrimsvandringer i Københavnsområdet

Areopagos har fået et kæmpestort arkitekttegnet kirketelt, som kan bruges til mange forskellige arrangementer fremover

Gjør en forskjell

 

 

Bottom