Kvinner i samtale i kaffepausen på Salig er tørsten i Oslo

Kaffepause på Salig er Tørsten i Oslo 2019. Begge foto av Tone Leksbø Walgermo.

Salig er tørsten i 2019

Fem ganger, på fem ulike steder i landet, samlet folk seg til Salig er tørsten-dager.

Salig er tørsten er navnet, og innholdet er foredrag, samtaler, verksteder og seminarer med smakebiter fra kristne praksiser som nærer troslivet. Areopagos samarbeider med magasinet STREK om arrangementet, i tillegg til lokale aktører de ulike stedene. I løpet av 2019 ble Salig er tørsten arrangert fem ganger. 

Du kan se flere av foredragene i opptak på Areopagos sin YouTube-kanal.

Størst i Oslo

I mars 2109 møtte rundt 400 personer opp i Filadelfiakirken Oslo sine lokaler for å delta på årets første Salig er Tørsten. Stian Kilde Aarebrot fra Etter Kristus hadde det ene hovedforedraget der han presenterte plastisk teologi med referanse til boken fra 2018 – Kunsten å forme livet. Ellen Merete Finseth holdt så et foredrag med en reise gjennom kirkehistoriens tidlige tenkere og mystikere og et møte med den tidlige kirkens Jesus.
I verkstedene som fulgte, underviste Per Arne Dahl om åndelig veiledning og det sårbare mennesket, der han reflekterte over om sårbarhet kan gi styrke i en tid der de sterkeste overlever. Morten Stensberg inspirerte til å holde gudstjeneste, som han kaller «verdens største begivenhet». Sr. Anne Bente Hadland og Maria Ledstam samtalte om syndsbekjennelsen som veien til sannheten om livet.

Stillheten innenfra i Kristiansand

En måned seinere var det Kristiansand sin tur, og rundt 75 fremmøtte kunne høre forfatter og fengselsprest Kjell Arnold Nyhus snakke om Den ubehagelige og forvandlende stillheten basert på sin bok 40 dager og 40 netter. En fortelling om stillhet.
Hildegunn Tønnessen Schuff ved Ansgar Teologiske Høgskole holdt foredrag om Aktivismens indre liv – om rettferdighetskampen trenger en egen spiritualitet for å kunne være bærekraftig. I tillegg til seminarer om sentrerende bønn og labyrintvandring ved henholdsvis Tore Laugrud og Liv Hegle som begge er Areopagos-prester, snakket Tore Thomassen om hva barna kan lære oss om Gud, med henvisning til at Jesus bruker barn som forbilder for tro.

Bygdevariant

Da høsten kom var det tid for tre nye samlinger med Salig er Tørsten. Til den første møtte omkring 30 personer opp i bygda Feda i Kvinesdal. Der underviste Areopagos-prest Tore Laugerud og Ingebjørg Torjussen, sosionom fra Kristiansand. Hun har arbeidet mye med skamproblematikk, gudsbilde og selvbilde.

Om jordens sorg i Tromsø

Tidlig i november møtte 65 personer opp i Elverhøy kirke i Tromsø for å høre Peter Halldorf snakke om klimakrise og Kristus-håp i et foredrag basert på boken Därfor sörjer jorden. På seminarene denne dagen fikk deltakerne høre Areopagos-prest Liv Hegle undervise om sentrerende bønn, og nevnte Halldorf dele fra sitt liv med tidebønn.

120 til Bergen

Også til i SET Bergen kom en gjest fra Sverige. I Åsane kirke snakket Ylva Eggehorn om barnets tro som nøkkel til voksen modning. De 120 deltakerne kunne så få med seg Jan-Olav Henriksen som hadde dagens andre hovedforedrag om helbredelse. Han fortalte om sin erfaring med «varme hender» og snakket om hvordan kirken kan forholde seg klokt til dette temaet.
Eiel Holten fra Kirkens Bymisjon holdt et seminar om å forholde seg til livet slik det er, også når det brister. I tillegg inviterte arrangørene til pusteromsverksted – en meditativ samling med Marianne Gammelsæter og Gudveig Kartveit Sundsbø. Menigheten som et helende fellesskap, var tittelen på Anna Bæckström Hovda sitt foredrag. Hun er prest i Johanneskirken i Bergen.

Gjør en forskjell

 

 

Bottom