DIALOG: Tao Fong Shan Christian Centre og direktør Wing-sze Tong (t.v.) tok i mot meditasjonslærer Upul Nishanta Gamage fra Sri Lanka. (Foto: TFSCC)

Buddhistisk besøk på Tao Fong Shan

Fører dialogarven videre i Hongkong. 

– Det er meningsfullt å se hvordan dialogarven etter Karl Ludvig Reichelt blir ført videre på Tao Fong Shan i Hongkong. Det er ikke bare enkelt i en kirkeligvirkelighet som utvikler seg mer i evangelikal og karismatiske retning. I et slikt landskap blir det dialogiske mer tydelig, sier Raag Rolfsen. Areopagosdirektøren deltok nylig på en kristen-buddhistisk-dialogworkshop der, med felles meditasjon og samtale i etterkant, og han satte pris på måten både kristne og buddhister delter sine tanker ut fra sine egne, tydelige ståsteder. 

Buddhistisk meditasjonslærer ba om å få besøke Tao Fong Shan 

– Anledningen var et besøk fra Upul Nishanta Gamage her, forteller Wing-sze Tong fra Hongkong. Hun er direktør for Tao Fong Shan Christian Centre og har de senere årene invitert gjester fra mange ulike religiøse sammenhenger dit, blant annet grupper av taoistmunker og buddhistmunker.

Upul Nishanta Gamage er meditasjonslærer ved Nilambe Buddhist Meditation Centre på Sri Lanka. Han underviser også på sykehus, skoler, i fengsler og klostre, og blir jevnlig invitert til å undervise i Hongkong, Tyskland, Sveits og Sverige. Da han ble invitert til et buddhistisk kloster i Hongkong denne gangen, ba han selv om å få besøke Tao Fong Shan. 

Felles meditasjon og samtale med utgangspunkt i eget religiøst ståsted

Omtrent 20 deltakere samlet seg i meditasjonsrommet på Tao Fong Shan for å lytte til Gamages undervisning og praktisere mindfulness-meditasjon sammen. Etterpå var den samtale med utgangspunkt i eget religiøst ståsted. Halvparten var buddhister og halvparten kristne, inkludert de danske seniorvolontørene Ole and Dorte Skærbek Madsen og svenske Stina Tysk, som har et stipendopphold der. Ole Skærbek Madsen stilte spørsmål om frigjøringsaspektet og opplysningsprosessens mål innenfor mindfulness-tankegangen i Theravada-buddhismen. Stina Tysk fortalte at mindfulness-meditasjon er populært i Sverige og spurte om Gamages erfaringer ved bruk av denne meditasjonformen for mennesker som opplever stress. 

WORKSHOP: Deltakerne mediterte i fellesskap før samtalen. (Foto: TFSCC)

Sammenlignet mindfulness og kinesiske dyder

– Jeg likte veldig godt Gamages undervisning, særlig fortellingene fra den buddhistiske tradisjonen, sier Wing-sze Tong, Hun gav ham et håndmalt kantonesisk porselensfat med bambusmotiv, som et tegn på vennskap på tvers av religiøse grenser. Hun sammenlignet idéene bak mindfulness med de tre dydene som bambusen symboliserer I kinesisk kultur. 

– For det første representerer den tomme innsiden av bambusrøret tomhet, slik mindfulness kan hjelpe oss å tømme vårt kaotiske sinne. For det andre blir bambusen, sammen med plommetreet, orkideen og krysantemumen, kalt en av «de fire gentlemenn». Der representerer også den rette stammen til bambusen dyden rakryggethet, slik mindfulness også hjelper oss å sitte rakrygget og velge riktig retning. For det tredje blir bambus, furu- og plommetreet kalt «de tre vintervennene» i kinesisk kultur, og den eviggrønne bambusen symboliserer livlighet som dyd, slik mindfulness også kan hjelpe oss til å leve vårt liv med oppmerksomt nærvær og livlighet. 

 

TEGN PÅ VENNSKAP PÅ TVERS AV RELIGIØSE GRENSER: Wing-sze Tong ga Upul Nishanta Gamage et håndmalt kantonesisk porselensfat med bambusmotiv. (Foto: TFSCC)

 

 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom