Fra pilegrimsleden i Trøndelag (Foto: Ole Husby, Flickr CC)

Pilegrimstur til Nidaros

Bli med Areopagos på vandring i september.

21. – 25. september 2018 arrangerer Areopagos pilegrimsvandring fra Berkåk til Trondheim, der deltakerne blir kjent med de siste 100 kilometerne av pilegrimsleden til Nidaros. 

Her finner du programmet for turen og påmeldingsinformasjon

Disse tre vil lede vandringen: Einar Vegge, pilegrimsprest i Nidaros og leder av Areopagos sitt landsutvalg, Liv Hegle, prest og leder av Areopagos sitt arbeid i Norge og Tore Laugerud, også prest i Areopagos, som arbeider med fordypning og samtidsspiritualitet. 

Åpent for alle som greier å gå etappene

– Turen er åpen for alle, men gruppen har plass til 18 deltakere. Så her gjelder det å være rask med påmeldingen. Dagsetappene varierer fra 16  til 28 kilometer, så en viss gå-kondis må man ha, sier Liv Hegle. 

– Hvorfor arrangerer Areopagos pilegrimsvandring til Nidaros? 

– Karl Ludvig Reichelt, grunnleggeren vår,  var misjonær og pilegrim. I Areopagos er vi opptatt av at troen ikke bare er noe som sitter i hodet, men at det er en tett forbindelse mellom kropp og tro. «Å gjøre tro» snakker mange om i dag. På denne pilegrimsvandringen vil elementer av kristen trospraksis få plass. Det vil være daglige morgenmeditasjoner, liturgiske kveldsbønner, sang og erfaringsdeling. Vi vil også få innblikk i noen av Reichelt sine reiseberetninger, forteller Hegle og legger til at turen går nettopp til Nidaros siden pilegrimspresten der, Einar Vegge, er medarrangør. Når vegen går til Nidarosdomen, Olav den helliges gravkirke, går man i eldgamle fotspor til tusener av pilegrimer.

Nidarosdomens vestfront. (Foto: Jan Hammershaug, Flickr CC)

Nærhet til naturen og forvalteransvar

Undervegs håper Liv Hegle at alle skal få kjenne på en grunnleggende nærhet til naturen, «der vi oppfatter oss som gjester og ikke forbruker». En pilegrimserfaring kan hjelpe oss til på nytt å oppdage forvalteransvaret vårt, mener hun. 

Sju kjennetegn for en pilegrimsvandring

Men det er sju andre erfaringer man kan forvente som pilegrim, sier Hegle og viser til en liste fra pilegrimspresten i Vadstena: 

1) Langsomhet. Pilegrimsvandringen stresser ned og har en annen rytme enn hverdagene våre.
2) Frihet. Vi har ingen kalender som styrer oss.
3) Enkelhet. Å oppdage at man ikke trenger så mye for å leve et godt liv.
4) Bekymringsløshet. Øve oss i å være tilstede her og nå. 
5) Stillhet. Vandringen åpner for stillheten, i naturen og i vandreren selv. Den som opplever hvor velgjørende stillheten er, blir avhengig.
6) Deling. Som pilegrim erfarer man at det er naturlig å dele mat og gjerne litt av livet med hverandre.
7) Åndelighet. Korset er den kristne pilegrimens identitetsmerke og beskriver en indre tilhørighet. 

Fra pilegrimsleden til Nidaros (Foto: Ole Husby, Flickr CC)

Vet ikke nøyaktig hva hun søker

Areopagospresten minner om at den vertikale armen i korset beskriver pilegrimens forhold til Gud, den horisontale forholdet mennesker imellom. Den åndelige fordypningen og refleksjonen er et grunnleggende element ved vandringen, til forskjell fra andre typer turer. Den ytre og den indre vandringen hører sammen. Kropp og sjel hører sammen.

– En pilegrim vet ikke alltid nøyaktig hva hun søker, og det vet ikke jeg heller. Kroppens bevegelse er viktig, oppmerksomhet og nysgjerrighet preger vandringen. En pilegrim risikerer å bli berørt av Guds godhet  - som skaperverket og medvandrerne mine er et uttrykk for. Og en pilegrim risikerer å bli berørt av det hellige, som finnes i alt det alminnelige, sier Liv Hegle. 

 Her finner du programmet for turen og påmeldingsinformasjon

Finalen: «Kirkens helbredende tjeneste» – helingsgudstjeneste i Nidarosdomen og seminar med «Snåsamannen»

Vel framme i Trondheim, inviterer Areopagos til en hel dag med foredrag, samtale og helingsgudstjeneste, der «Kirkens helbredende tjeneste» står i sentrum og seminarer i Erkebispegården der blant andre «Snåsamannen» Joralf Gjerstad deltar. 

Se hele programmet for kvelden her. 

 

 

Anbefalte artikler

Pilegrimsforfatter Harald Olsen anbefaler bøker for deg som vil lese om vandringer for kropp og sjel. 

Areopagos er siste skudd på en stamme som gjennom et snaut århundre har gitt liv til en særegen pilegrimsbevegelse, mener Harald Olsen. 

Gjør en forskjell

 

 

Bottom