ETTER ØKO-GUDSTJENESTE: Prestene Margit Husevåg (t.v.) og Tore Laugerud (t.h.) i samtale med den samiske sjamanen Eirik Myrhaug (i midten). Foto: privat

Tillitsfulle samtaler og mindre fordommer

Les om hvordan det var å være frivillig på alternativmesse for første gang. 

Hver november arrangeres Norges største alternativmesse på Lillestrøm, og nå kalles den Body Mind Spirit, «festivalen for hele deg». Tusenvis av mennesker dukker opp for å se og oppleve alt som stilles ut og presenteres i foredrag og verkstedene – fra trening med Petter Northug til samisk nysjamanisme. Areopagos har hatt stand med gratis tilbud om samtale og forbønn i omtrent tjue år. «Der vil vi presentere kristen tro på en måte som viser respekt for den andres erfaringer og åndelighet. Vi vil lytte til den andre, og vise fram det vi tror på – på en måte som ikke er invaderende», sa Areopagos-prest Tore Laugerud før festivalen. 

Vi snakket med tre nordmenn som var frivillige på alternativmesse for første gang, og en dansk veteran: 

FRIVILLIGE: Ole-Edvin Utaker (t.h.) stod på stand for Areopagos for første gang. Til venstre for ham sitter Margit Husevåg. (Foto: privat)

 «Man bør skjelve litt av den tilliten man blir vist»

– Jeg synes det var fantastisk å stå på stand, og det ga mersmak, sier Margit Husevåg. Sykehuspresten har lenge ønsket å være med som frivillig, og dette året passet det endelig. Hun jobber med å snakke med folk til daglig, men det gjorde dypt inntrykk å møte mennesker som ønsket samtaler i denne settingen.
– Det er en sterk opplevelse når folk kommer med livene til oss og ønsker forbønn. Jeg opplevde et sterkt fellesskap – både med dem som jeg stod på stand med og med dem som kom og ville bli bedt for. De kom med hele seg, og med sin søken. Det var en voldsom opplevelse av tillit.

– Hvordan bør den tilliten forvaltes? Dette kan jo være mennesker i en sårbar situasjon? 

– Det har jeg tenkt mye på, for det er en situasjon som det ligger makt i. Man bør skjelve litt av den tilliten man blir vist, beve litt inni seg. Først og fremst må man vise ydmykhet. Man må lytte seg varsomt inn, og ikke be om noe annet enn det som personen selv ønsker at man skal be om. Man må være klar over at man holder noe levende og ubeskyttet hos et annet menneske i hendene sine, og som man får legge framfor Gud. Det må gjøres med den største ærefrykt, og det inviterer meg til et sterkt nærvær i møte med den andre. 

Spontan dialog med sjaman etter gudstjenesten

Areopagos og kirken inviterte til «helingsmesse for jorden og menneskeheten», en gudstjeneste med miljøfokus der alle var velkomne til å delta i bønn, uansett livssyn og åndelighet. Den samiske sjamanen Eirik Myrhaug var en av de besøkende. 

– Det var veldig hyggelig at han var på gudstjenesten, det «utvider rommet» at han er med. Jeg vet at han har vært i dialog med Tore Laugerud tidligere. Her kom han med innspill og meninger, slik at vi kom rett i en dialogsituasjon. Det var så fint, sier Husevåg, som også sitter i Areopagos' landsutvalg, det vil si styret for medlemsforeningen.

Fordommer ble utfordret

Ole-Edvin Utaker har heller aldri vært på alternativmesse før. Som frivillig fikk han også gått rundt på messeområdet for å se hva de andre utstillerne hadde å by på.
– Det var en positiv opplevelse som også utfordret mine egne fordommer, forteller han. Tidligere har han tenkt at dette er en arena for mennesker med sære og spesielle åndelige interesser og praksiser.
– Til dels er det nok det også, men det var fint se at det også er en arena for helt vanlige, søkende mennesker. Mitt syn ble utvidet.

«Dagens religiøse søken er også blitt et marked»

Utaker jobber vanligvis med eiendomsutvikling, men har stor interesse for teologi og filosofi. På Body Mind Spirit synes han at han fikk en tydeligere forståelse av den norske samtidsreligiøsiteten, og det var fint å møte mennesker på et personlig plan.
– Det som henger igjen som en uro hos meg, er at dagens religiøse søken også er blitt et marked – en vare som kan kjøpes og selges, en transaksjon. Med tanke på vår menneskelige sårbarhet på dette feltet, er jeg bekymret for hva dette kan føre til for enkelte mennesker, sier Utaker. I likhet med Husevåg er han medlem av Areopagos' landsutvalg. 

NY ERFARING: Tom Andre (Bon Tomme) Håland var på alternativmesse for første gang. (Arkivfoto: Tone L. Walgermo)

Følte seg skikkelig hjemme

Tom Andre (Bon Tomme) Håland synes «det var helt nydelig» å være på alternativmesse for første gang. 
– Jeg følte meg skikkelig hjemme. Det er vel fordi jeg er så åpen og søkende selv. Jeg var litt dårlig til å stå rolig på selve standen, selv om det var en veldig fin gjeng som stod der. Det var så berikende å gå rundt omkring og snakke med folk. Da jeg var yngre drev jeg med sånn kristen gateevangelisering som handler om å forkynne og dele ut traktater. Jeg liker mye bedre å lytte og ha gjensidige møter med folk. Egentlig skulle jeg bare være på alternativmessa én dag, men jeg ble med en dag til fordi det var så verdifullt for meg selv, sier Håland, som til daglig er miljøarbeider og illustratør. 

VETERAN: Thomas Frovin har lang erfaring fra alternativmesser i Danmark. (Foto: privat)

«Man føler nesten at man kjenner hverandre når dagen er omme»

Thomas Frovin jobber i Areopagos Danmark og er prosjektleder for «I Mesterens Lys», som er sterkt til stede på de store alternativmessene i Danmark med samtale og forbønn. Areopagos sitt arbeid på norske alternativmesser er nettopp inspirert av I Mesterens Lys, som ble grunnlagt i Danmark av Ole Skjærbek Madsen. I fjor var Frovin for første gang med på den norske standen. 

– Det var så fint og hyggelig å være med på Body Mind Spirit sammen med gode norske folk! Fellesskapet på standen med andre fra Areopagos, retreat-bevegelsen, og fra Den norske kirke var helt topp! Jeg opplevde at vi supplerte hverandre og gledet oss over å dele denne oppgaven sammen. Mange av oss kjente ikke hverandre fra før, men arbeidsfellesskapet gjør at man nesten gjør det når dagen er omme. Det er utrolig meningsfylt å representere kirken og dens herre og møte mennesker som ønsker å dele det de tenker med oss. Det er sterkt å få lov til å be en bønn sammen med et menneske som ønsker å søke Guds hjelp. Det gjør en ydmyk og gir kjærlighet til mennesker. Noen av samtalene og historiene har jeg tatt med meg hjem, de fyller stadig mine tanker og bønner.

Anbefalte artikler

Vil vise fram kristen tro på en ikke-invaderende måte.

Den respektfulle dialogen med samtidsreligiøsiteten var nesten fraværende i reaksjonene mot at prinsessen og sjamanen skulle holde foredrag i St Petri kirke.

Gjør en forskjell

 

 

Bottom